Historia och användingsområden

Elbilar

Marknaden är full av bilmodeller och ett av de hetaste samtalsämnena och den mest omtalade bilen som bara växer sig alltmer populär, är elbilen. Man påstår att elbilen är ett miljövänligare alternativ till vanliga bilar, men även elbilen är en miljöbov i viss mån, på grund av batteriet. Förvisso är elbilsmodellerna relativt dyra men man får i Sverige en premie om man införskaffar en sådan. Det gäller även för elcykeln.

Den första elbilen

Den allra första elbilen såg inte dagens ljus på 2000-talet – den var redan bekant i slutet på 1800-talet och var faktiskt en av de allra första bilmodellerna. Dock var dåtidens batteri inte direkt något Duracell-batteri som gick och gick och gick…

Dåtidens elbilar kunde bara gå en kort sträcka, drygt 15 minuter, innan batteriet urladdades och man var tvungen att vänta i timtal på att det skulle laddas upp på nytt. Vikten på ett batteri kunde uppgå till hundratals kilo och tog alldeles för mycket plats. Idag är det betydligt lättare att få tag på effektiva batterier med lång räckvidd, likaväl som det är smidigt att få tag på billig el för hemmen i fördelaktiga elavtal. Elektriciteten har således hunnit ikapp oss på alla sätt och vis.

Med det sagt, så var den gamla elbilen inte mycket att hänga i julgranen och man insåg snabbt att bensin var mycket mer användbar och praktisk. Men när man efterhand insåg hur miljöfarliga dieselbilarna var och att man var tvungen att hitta en ersättare, så kom elbilen på tal igen. Numera hittar vi ett flertal biltillverkare som utvecklar elbilar på löpande band – Tesla, Nissan och naturligtvis Volvo som också gör traditionella bilar.

Så fungerar elbilen

Elbilar drivs av en elmotor som strömförsörjs av ett batteri. Det finns även hybridbilar som är en blandning av elbil och vanlig bil, tack vare en variation av eldrift och förbränningsmotor. Den stora skillnaden på elbilsmodeller, är främst batteriet som kan ha en kortare eller längre räckvidd och vara mer eller mindre hållbart. Det batteriet som är vanligast och dessutom rekommenderat i de moderna elbilarna, är litiumjon-batterier.

Fördelar med elbilar

Elbilen har blivit så pass omtalad eftersom den anses mer miljövänlig än bilar med vanlig förbränningsmotor, men det ska dock till mer för att det ska stämma till 100 %. Däremot är den betydligt tystare och många gånger bekvämare att köra, och flertalet tycker också om den sportiga designen. Accelerationstiden är generellt snabbare i elbilar eftersom motorn har ett högt vridmoment, också vid låga varv.

I början var många skeptiska till elbilen, men i nuläget växer den alltmer i popularitet och i vissa länder går den om den vanliga bilen. Den höga kostnaden dalar långsamt och fler och fler börjar få råd med en elbil. Till och med inom motorsporten har elbilen tagit sig en lågmäld ton och ersätter de tjutande motorerna.

ashe