Historia och användingsområden

Bilar

Det var på senare delen av 1800-talet . En man vid namn Sakichi Toyoda växte upp i en fattig familj i en ödeby i Japan och utbildade sig till snickare. Han tjänade pengar genom att tillverka och sälja vävstolar. Trots detta ville han mer i livet. Han skapade ångdrivna vävstolar för att underlätta det tunga jobbet för sin mor. År 1893 öppnade han den första vävstolsfabriken.

Toyoda var ständigt på jakt efter nya uppfinningar och sätt att expandera. År 1929 sålde Toyoda patent på vävstolsteknik till det brittiska företaget Platt brothers för summan 100.000 pund. Nu kanske ni tänker: vad har denna man med bilar att göra? Pengarna användes till att helt byta bransch från tråd till plåt. Sakichis son Kiichiro Toyoda skapade Toyota Motor company år 1937 och son och far skötte företaget tillsammans.

Kiichiro var precis som sin far en uppfinnare och gav sig ut på långa resor för att undersöka och lära sig. Inte för att kopiera industrierna utan för att förbättra. Han skapade senare The Toyota Production System som effektiviserade bilindustrin. Idag är hans barnbarn Aiko Toyoda VD för Toyota. Drivkraften att förbättra har alltid legat hos Toyota även om det handlar om vävstolar eller bilar. Detta märks inte minst i de nya modeller bilar som de producerar år efter år.

Två år efter Toyota Motors start började andra världskriget och under kriget skapade Toyota lastbilar för den japanska krigsmakten. Efter krigets slut slog Toyota verkligen igenom på riktigt och blev Japans största biltillverkare. År 1957 tog sig Toyota in på den amerikanska marknaden och några år senare, år 1963 fick Europa din första Toyota bil. År 2000 hade bil nummer 1 miljon levererats i Europa. Till Sverige kom Toyota genom Danmark år 1964. Modellen hette Toyota Crown.

Till en början anklagades toyotaför att kopiera Europeiska bilar. Toyota blandade ofta enklare bilar med de lite större bilarna. Bilar i SUV modell fungerar i alla väder. Du kan till och med koppla Snöblad ATV på din toyota för att röja undan snön lättare. Det finns en modell för alla och det är upp till dig att välja det som passar för dig. Om du är ensam kanske en Toyota Yaris passar eftersom det är en mindre bil. Har du familj är det kanske i stället en Toyota Avensis som gäller. Har du hundar är det bättre att välja kombimodellen eftersom du får in en hundbur i bagaget. Det hade du aldrig fått i en Sedan bil.

Vilken bil du ska välja beror också på var du bor och vart du vill åka. Rör du dig ofta i ett landskap med höga kullar och terräng är kanske en större bil med mer krafter bättre än en mindre bil. Bor du på ett ställe med trånga gator är kanske den mindre varianten mer lämplig.

ashe