Historia och användingsområden

Ta körkort – allt du behöver veta

För att ta körkort i Sverige finns det ett antal steg som måste följas innan du får det i handen. Det finns olika alternativ på hur du kan ta körkort. Under den senaste tiden är det fler och fler som väljer att gå en intensivkurs vilket innebär att om de klarar alla prov får de körkortet i handen inom några veckor.

Steg 1 – körkortstillstånd

Det allra första du måste göra när du ska ta körkort är att ansöka om körkortstillstånd. Det kan du göra snabbt och lätt hos Transportstyrelsen via nätet. Skulle du inte ha ett körkortstillstånd har du inte tillåtelse att övningsköra, varken hos en trafikskola eller privat.

Steg 2 – handledarutbildning

För att du ska få övningsköra privat måste du gå en handledarutbildning vilket erbjuds bland annat av de flesta trafikskolor. Efter att ni båda gått utbildningen måste ni ansöka om handledarskapet. Handledarutbildningen behöver ni dock inte gå samtidigt, men det finns vissa krav som handledaren måste uppfylla. Till exempel haft körkort minst 5 år.

Steg 3 – trafikskolan

När du ska välja trafikskola finns det en del du måste tänka på. Priset kan till exempel variera mellan olika skolor. Det är viktigt att skolan ingår i Sveriges trafikskolors riskförbund, det bevisar att de uppfyller alla krav. De måste även ha tillstånd att bedriva en körkortsutbildning.

Om körkortsutbildningen

Det spelar ingen roll ifall du övningskör på trafikskolan eller privat. Om du kör privat kan du dock spara lite pengar. Det brukar rekommenderas att du kör med trafikskolan någon gång så de får en idé om hur mycket du redan har lärt dig. Förutom övningskörningen finns det ett antal saker som är obligatoriska för att du ska ta körkort. Dessa är:

  • Riskutbildning del 1/Riskettan. Det är en teoretisk utbildning som handlar om droger, alkohol och riskbeteende i trafiken. Denna del av utbildningen måste vara färdig och godkänd innan du kan ta teoriprovet och uppkörningen.
  • Riskutbildning del 2/Risktvåan B/Halkan. Det här är både en teoretisk och en praktisk del av utbildningen. Den här kursen är också obligatorisk. Det bästa är om du väntar till slutet av körkortsutbildningen innan du går just denna kurs. Ju mer körvana du har desto större är chansen att bli godkänd.
  • Teoriprovet och uppkörningen är de andra obligatoriska delarna av utbildningen. Självklart måste du gå godkänt på dessa prov för att få körkort.

Under utbildningen kan du gå på fler kurser, både övningskörning och teorier. Hur många du måste gå kan variera lite beroende på hur mycket du redan kan. Vissa klarar sig med en handfull lektioner medan andra måste gå på dubbelt så många. En sista sak du bör komma ihåg är att fixa fotot till körkortet innan du tar ditt teoriprov.

ashe