Historia och användingsområden

Några fina filmbilar

I filmernas fantastiska värld finns det ofta speciella och vackra bilar. Bilarna kan vara en stor del av själva handlingen och de har ofta en av huvudrollerna i alla roadmovies. Andra gånger är bilarna valda för att framhålla någon personegenskap hos karaktären som kör runt med bilen i fråga. De senaste 30 åren har produktplaceringen av bilmärken blivit allt vanligare i filmerna och då är det kanske inte filmteamet själva som har valt bilmärke. Här följer ett högst personligt urval av några läckra filmbilar.

1966 Ford Thunderbird

Det är i denna cabriolet som Susan Sarandon och Geena Davis gör tillvaron osäker i Ridley Scotts kultrulle ”Thelma & Louise” från 1991. Den här filmen får väl klassas som en klassisk roadmovie.

1958 Plymouth Fury

Den här bilen har verkligen huvudrollen i filmen ”Christine” från 1983. Filmen bygger på Stephen Kings skräckberättelse med samma namn. En mobbad tonårsgrabb renoverar en nedgången Plymouth som sedan tar handlingen i egna händer, eller i egen ratt, och hämnas på mobbarna.

1949 Buick Roadmaster

Det är i denna underbara cabriolet som de båda bröderna Babbitt lär känna varandra i den mycket välförtjänt Oscarsbelönade ”Rain Man” från 1988. Filmen handlar om den inbundne autistiske Raymond, spelad av Dustin Hoffman, och hans kallhamrade businessman till bror, Charlie, som spelas av Tom Cruise. Jag menar att det här är en av Cruises bästa rollprestationer. Hoffman fick glänsa en sista gång i denna rulle, han hade ju svårt att göra dåliga rolltolkningar under sina första decennier som skådespelare.

Citroën 2CV6

Eftersom det är en personlig lista kommer här en av mina favoritcitroëner, den andra är den klassiska Paddan. Den här bilen spelar en intensiv och komisk roll i Bondfilmen ”For Your Eyes Only” från 1981. Här är det Roger Moore som spelar sin klassiska version av Bond, med mer humor och värme än det andra gänget lyckas med. Bondfilmerna vimlar ju annars av allehanda muskelbilar, nedan kommer ett exempel.

Aston Martin DB5

Det här är väl den mest klassiska Bondbilen. Det är den som Sean Connery får köra runt med i ”Goldfinger” från 1964, och den dyker även upp i flera andra Bondfilmer. Q-branch har ju alltid extrautrustat agent 007:s bilar. Om du själv är ute efter dieseloptimering kan du få hjälp här, men för katapultstolar, oljekanon och missiler får du vända dig till Q-branch för att få tag på något som passar.

Porsche 356 Roadster

Det här är den coola bilen som syns lite grann i ”48hrs”. Det här är actionkomedin från 1982 med Eddie Murphy och Nick Nolte i rollerna. Från samma rulle gillar jag även Noltes 1964 Cadillac DeVille Convertible.

Det här vara bara ett litet axplock av alla fina bilar som flimrar förbi på vita duken. Vill du själv kolla upp vad det var för bil du blev förtjust eller nyfiken på i en film kan du besöka den här webbsidan. Filmbilarna försöker oftast bidra till handlingen eller karaktärsbeskrivningarna, i alla fall var det så innan allt blev en fråga om produktplacering. Ta och titta lite extra på bilarna när du ser film i framtiden, de försöker berätta något.

ashe