Bilen som hobby

Att behålla sin bil så länge som möjligt

Som du säkert vet ligger det en hel del tid bakom en bils livslängd och om du har lagt mycket pengar på din rullande älskling så behöver du göra ditt yttersta för att få den att leva så länge som möjligt. Inga fordon är underhållsfria och det är inte bara tvätt på insidan och utsidan som det handlar om. Du måste även se till att byta ut tändstift, bromsbelägg och kolla regelbundet upp oljenivå och däcktryck. För att din bil ska hålla så länge som möjligt så måste du regelbundet kolla igenom den in i minsta detalj och kör även dina finaste bilar som du vanligtvis bara beundrar, för att höra efter om du hör något missljud eller knaster i motorn. När det gäller relationer mellan människor så är lyssnandet det allra viktigaste och detsamma gäller bilen. Du måste vara ordentligt lyhörd!

Vikten av oljan

Ett av de viktigaste faktorerna när det gäller att hålla sin kärra vid liv, är oljan. Det är den som smörjer växellåda, differential samt de rörliga delarna i motorn. Den skyddar dem mot både slitage och transporterar bort smuts och andra föroreningar. Och det är just det som angriper motor och andra funktioner. Oljan brukar kallas för en billig bilförsäkring och det ligger något i det uttrycket. Motoroljan bör bytas minst en gång om året och då bör man även byta sitt oljefilter. Det som är positivt med detta är att det kräver mycket lite kunskap och inte heller en stör summa pengar för att klara av det. Det kan man göra på egen hand och behöver vanligtvis inte anlita ett proffs som utför det.

Att köra sin bil på rätt sätt

Även sättet man kör bilen på har stor betydelse. om man ständigt slirar, tvärnitar och gör U-svängar tar man också långsamt livet av sin bil. Motorn bör behandlas varsamt, åtminstone till den har fått upp en lämplig temperatur och att köra lite lugnt i trafiken kommer din bil också att tacka dig för. Om du vill köra rally så bör du införskaffa en lite slitnare bil som du kan öva tricks med, ungefär som man gör med folkrace-bilarna. Det är bara du själv som råder över din bils status och välmående så var aktsam om den.

ashe