Historia och användingsområden

Digital teknik revolutionerar bilkörningen

En bil som just kommit ut från fabriken har många möjligheter, men det är inte alla som förstår att utnyttja bilens fulla potential. En viss typ av konsument nöjer sig med att vara som alla andra, medan vissa bilförare anpassar sin bil efter sina önskningar. Att individualisera sitt fordon, kallas också customizing. Det betyder i vissa fall att man gjort så stora förändringar av bilen att det snarare rör sig om hemmabyggen. Detta kallas också att ”pimpa” efter succé-serien ”Pimp my ride.” I detta program handlade det ofta om att installera gigantiska ljudanläggningar i bilen samt att sänka eller höja fordonet för att kunna köra med stora däck och nya fälgar.

Men det finns mer subtila sätt att öka sin bils prestanda. Genom att öka varvtalet, och använda bränslet mer effektivt, kan man optimera körningen. Det leder till ökad körglädje och minskade kostnader. I Vilda Västern red alla på hästar men varje häst hade sina särdrag. Det gällde att lära känna sin hästs tankebanor och genom rätt belöning få transportmedlet att fungera effektivt. Många bilägare njuter av att förändra bilens yttre eller inre, men för de flesta är bilen enbart ett transportmedel som tar dig från och till arbetet.

Det behövs som tur var inte längre muskelstyrka för att kontrollera däcktryck och olja, sådana funktioner kan skötas digitalt med hjälpmedel som felkodsläsare. Detta har gjort bilkörningen mer jämställd. Inte heller behöver någon lägga sig på rygg under bilen för att kolla underredets status. Översynen sköts automatiskt av en kamera och vid förändringar kommer du få besked på din skärm. Den tatuerade mekanikern som ligger i sin smörjgrop är kanske en kvarleva från det förflutna. men eftersom extrema väderförhållanden kan överraska ditt fordon och leda till avåkningar, oavsett hur bra bilförare du än är, har bilverkstaden säkert en framtid.

ashe