Historia och användingsområden

Visst får man ta hunden med sig (in) i bilen

För en hundägare är det naturligt att människans bästa vän, ska ha en självklar plats också i bilen. Det finns ändå en hel del man bör ta i beaktande då den lurviga passageraren ska med på en tur. Precis som för oss människor är säkerheten viktig för hunden, så därför måste du ha en bra bur avsedd för ändamålet i bilen.

Transport av levande djur

Det finns numera reglerat i lagenhur vi ska transportera djur, även i personbilen. Man får enligt lagen inte ha en hund gående fritt i bilen, utan den ska sitta i en särskild bur. Det finns många burar att välja mellan, på Transportstyling.se finns flera bra alternativ.

1500 kr i böter

Blir du stoppad av polisen med en lösgående hund i bilen blir det 1500 kr i böter. För de flesta är det dock en självklarhet att hundar sitter i bur eller använder de specialgjorda säkerhetsbälten som finns på marknaden. Bromsar du hårt kan hunden plötsligt väga hundra kilo. Det är alltså en god idé att inte låta djuret gå fritt under resan.

Hur långt bör man köra som mest med en hund i bilen?

Hundar skiljer sig inte så mycket från oss, utan behöver samma mängd pauser som vi. Det är också bra att ta korta rastningar längs vägen och låta hunden söka av lite grann. En del hundar kan vara åksjuka, men det går ofta att träna bort. Med övning blir det naturligtvis lättare och lättare.

Vattenspill i bilen

Man bör också skydda området där hunden sitter för vattenspill så att inte elektronik och inredning blir förstörda då vatten skvätter. Det finns särskilda non-spill skålar som hjälper till att motverka spill. Det är viktigt att låta hunden ha en vattenskål och man ska inte lämna en hund utan uppsikt i bilen, särskilt viktigt är detta varma dagar. Svenska kennelklubben varnar för att många hundar lämnas i varma bilar och riskerar att dö av uttorkning. [b]Hundar svettas inte som vi människor[/b] och blir därför lätt överhettade.

Checklista för att ta hunden med sig på resa:

  • Använd en för ändamålet avsedd resebur i bilen, för din lurviga reskamrat att sitta i.
  • Var säker på att hunden har färskt kallt vatten i sin närhet under resan.
  • Stanna hellre en gång för mycket än för litet, och låt hunden göra lite sökarbete med nosen.
  • Långa bilresor lönar sig att inleda tidigt på morgonen, när solen inte hunnit nå sin högsta punkt.
  • Lämnar du hunden en kort stund i bilen, kom ihåg att solen flyttar sig relativt snabbt eller går ur moln, och snabbt kan då en bil överhettas.
  • Den som har en kombi kan sätta in särskilda grindar, och på så vis öppna bakluckan och ventilera igenom bilen.
ashe