Historia och användingsområden

Sköt om bilens säten

Att öppna dörren till en ny bil i bilhandeln och sätta sig i de rena sätena och känna den härliga nybilsdoften, det är lycka för många. Att kunna rulla ut från affären med en sprillans ny bil är en dröm som dock inte alla kan få uppleva – en ny bil är kostsam. Men även om man inte har förmånen att kunna köpa en ny bil så är det möjligt att skapa den där känslan av en ren, fräsch bil ändå. För sinnena är lättlurade och ifall det hålls rent inne i bilen är det möjligt att nästan få samma känsla som när man provsitter en ny bil i en affär.

Förutom att torka av instrumentpanelen och se till att fotutrymmet är rent från småsten, grus och smuts, behöver bilens klädsel hållas ren. För att övertygas om bilens renhet gäller det även att låta textilierna lukta gott. Det är den stora men enkla hemligheten i att skapa känslan av en riktigt trevligt ren bil.

Att se till att bilen är fläckfri i kupén har inte bara ett estetiskt värde, som nämnts hittills. En välskött bil och dess klädsel ökar även värdet vid en försäljning. Det är inte att underskatta eftersom ett bilköp är en stor ekonomisk utgift i de allra flesta familjer. Vid försäljning av en gammal bil gäller det att kunna visa potentiella köpare att bilen är välskött, för att kunna få ut ett högt pris. För en köpare gäller det att kunna uppskatta hur mycket en äldre bil är värd. Det lönar sig att vara kritisk vid köp av begagnad bil, för att undvika att göra en ekonomisk förlust. Flertalet svenskar gör oaktsamma affärer och hamnar i registret hos inkassobolag varje år, något som oftast hade kunnat undvikas med lite planering.

När det är önskvärt att höja värdet på sin bil så är ett av de enklaste sätten att hålla klädseln ren. Att ta hand om bilsätenas klädsel kan delas in i två delar. Den första uppgiften är att undvika att bilens klädsel blir smutsig. Det andra är att få rent bilsätena ifall de trots allt ändå skulle ha bli nedsmutsade. I det första fallet, där det gäller att undvika att få fläckar eller onödiga slitningar, så är det enklast att skydda sätena med en extra bilklädsel. Det håller barnens skor, spill från resegodis och smutsiga hundtassar borta från tyget. Dessa sätesskydd kan väljas med modiga eller diskreta färger och tvättas vid behov. I det andra fallet, att få ren en klädsel, så går rengöringen till så att först dammsugs större föroreningar som grus, smulor och damm bort. Detta följs av att det gnuggas in textilrengörande medel i sitsdynorna. Låt medlet verka enligt anvisningar på förpackningen och dammsug där efter bort medlet. Ifall det är kvar någon missfärgning är ett extra starkt rengöringsmedel att rekommendera. Undvik dock att använda kemiska medel längre än tillverkaren rekommenderar, det riskerar att resultera i en blekningseffekt. När alla säten är rena är det dags att använda en väldoftande bilsprej, för den sista fräscha touchen.

ashe