Historia och användingsområden

Populära bilspel

Spel där man kör bil i någon form har alltid varit populära till datorer och

spelkonsoler och de första spelen i den här genren dök upp redan på 70-talet. Det finns bland annat spel där man kör rally i skogen, banracing, Formel 1, gokart eller illegal street racing. I spelens värld kan man dessutom ta ut svängarna mer och köra vårdslöst utan att riskera att skada någon på riktigt.

Grand Theft Auto

Grand Theft Auto (GTA) är ett exempel på ett spel där man bokstavligen ska köra som en biltjuv, vilket titeln skvallrar om. Det är egentligen inget renodlat bilspel, eftersom man när som helst kan kliva ur bilen och gå till fots, men många av uppdragen i spelet bygger på att man använder sig av fordon på ett eller annat sätt. Det finns en mängd olika bilar i spelet som kan stjäla och åka omkring i för att utforska den stora öppna världen, men även små miniuppdrag i form av bilrace och liknande där man måste ta sig från punkt A till punkt B inom en viss tid. Många bilspel använder sig av licensierade märken från riktiga biltillverkare men i GTA har man påhittade namn på alla bilar. Den bilkunnige kan dock ändå tydligt att se vilka märken och modeller som bilarna är tänkta att föreställa.

GTA V är det senaste spelet i serien och det släpptes ursprungligen 2013 till Xbox 360 och Playstation 3. Det var dock precis i övergången till den nya konsolgenerationen med Xbox One och Playstation 4, så året efter kom en upphottad version av GTA V till de nya konsolerna. I samband med detta släpptes även GTA V till PC och där fick man som väntat den allra snyggaste grafiken och hade en mängd grafikinställningar att pilla med. Vill man ha en bra speldator hemma och kunna köra med maxad grafik kostar det dock en del, så man kan behöva spara till sina barn för att ha råd med en. Eller varför inte spara undan en del av barnbidraget varje månad så ens barn har råd att köpa en riktig bil när de har blivit vuxna.

Bilspel i mobilen

Ett lite billigare alternativ är annars Asphalt 9: Legends som är ett bilspel för mobilen. En smartphone har ju i princip varenda unge redan idag och Asphalt 9 är dessutom gratis då det som så många andra mobilspel numera bygger på free-to-play-modellen. Asphalt 9 är skapat av franska Gameloft som även gjort det GTA-liknande mobilspelet Gangstar: Vegas. Här har man, till skillnad från i GTA, licensierat riktiga bilmärken och det går att köra snabba bilar från bland annat BMW, Porsche, Volkswagen, Ferrari, Lamborghini, Lotus, Ford och Dodge.

Några andra populära bilspel som finns till konsol är Gran Turismo till Playstation, Forza till Xbox och Need for speed som finns till båda konsolerna och även PC.

ashe