Kända bilmodeller

Några försvunna bilmodeller

Trots att det skapats oerhört stora och fantastiska bilmärken så kan alla av dem tyvärr inte hänga kvar på marknaden i tid och evighet. Dock kan man samla på gamla bilmodeller och detta är mångas hobby. I den här artikeln kan du läsa om några bilmodeller som numera tillhör det förflutna.

SAAB personbilar

Sveriges kära SAAB automobile existerar inte längre till många svenskars förtret och även kända skådespelare som Jerry Seinfeld som tydligen älskar bl.a. SAAB. Märket SAAB finns dock kvar och tillverkar flygplan och motorer till stridsmakten och har även samarbete med andra länder. Huvudkontoren ligger i Trollhättan och i Linköping. SAAB Automobile lades ned redan 2008 och köptes då upp av General Motors men de har sedan dess inte fortsatt sin tillverkning av SAAB-bilarna. Man har gjort många stora modeller som även har figurerat på rally-och racingbanorna.

Austin

Det brittiska fenomenet som tillverkat bilar från 1905, slutade med sin tillverkning 1989. Engelsmannen Herbert Austin startade sin egen tillverkning när han fick sparken från Wolseley och gick ihop med British Motor Corporation (BMC) för att tillverkat motorer och flygplan under krigsåren. Från 50-talet började man producera sportbilar under namnet Austin-Healy men kontraktet mellan BMC och Healy gick ut 1970 och man valde att inte förnya kontraktet. Idag är de gamla bilarna eftertraktade modeller som får olika samlares ögon att glänsa.

Studebakers

I Indiana växte ett bilföretag upp 1902 va två bilintresserade bröder vid namn Henry och Clemens Studebaker. Dock hade dessa bilar redan i form av prärievagnar, tillverkats sedan 1850-talet men från 1902 började man med elmotorer för att ett par år senare övergå till bensinmotorer. Under 50-talet var Studebaker på alla amerikaners läppar och det var verkligen en statussymbol som betraktades som USA:s vackraste bilmodell. Tyvärr tog framgångssagan slut då stora konkurrenter som Ford, Chrysler och General Motors tog sig in på marknaden och snodde åt sig andelar. Den finaste och ståtligaste Studebaker-modellen heter Studebaker Hawk och tillhör fortfarande favoriten hos många samlare.

ashe