Kända bilmodeller

Köpa mopedbil eller inte?

De flesta har nog hört talas om mopedbilar även om man kanske inte äger en själv. Numera syns de överallt på vägarna och har stigit i popularitet den senaste tiden. Framför allt är det vanligt att föräldrar köper mopedbilar till sina tonåringar eftersom de får köras med AM-kort dvs. samma körkort som gäller för moped och A-traktor. Hur säkra är dessa mopedbilar egentligen?

Potentiella dödsfällor

Trots mopedbilarnas ökande popularitet visar ny statistik från försäkringsbolaget If att de i själva verket kan vara rena dödsfällor eftersom de totaldemoleras vid krockar och allvarliga olyckor. Eftersom mopedbilen inte får väga mer än 425 kg kan den inte utrustas med vanliga bilars säkerhetssystem. Dessa prioriteras helt enkelt bort med stora risker för att föraren blir allvarligt klämd om olyckan är framme.

Krocksäkerheten i en vanlig bil är betydligt bättre då den väger 3-4 gånger så mycket och har en mycket starkare kaross. Olycksrisken med en mopedbil är mycket hög eftersom den svaga karossen inte tål vare sig avåkningar eller krockar. Det farligaste är dock den falska säkerheten då föraren känner sig betydligt mer skyddad och mindre utsatt än på en vanlig moped. I själva verket är det bara skyddet mot väder och vind som är bättre. Man får ett annat perspektiv när man inser att maxhastigheten för en mopedbil är 45 km i timmen men att den utan problem får färdas på vägar där maxhastigheten är 100 km i timmen. En krock med en outlander kan ställa till med omfattande skador.

Lockande attribut

Intresset för mopedbilar fortsätter att vara stort, alla olycksrisker till trots. Om man istället vill köpa en betydligt säkrare A-traktor till sig själv eller sin tonåring finns det gott om olika bilforum där man kan hitta det man söker. Framför allt fortsätter mopedbilarna att locka köpare med sina attribut. De ser ut som små minibilar och kan utrustas med GPS, AC, bilstereo m.m. och trots att de är dyra att köpa så sparar man pengar på det faktum att besiktning och fordonsskatt inte gäller för mopedbilar.

Det är inte bara tonåringar som lockas av tanken på att ta sig till fritidsaktiviteter och till kompisar på egen hand, utan det är också ett alternativ för den som kanske inte kan eller vill ta ett körkort för bil. Mopedbilen lämpar sig utmärkt för stadskörning och tack vare att den är så liten och smidig är det betydligt lättare att hitta parkering. Även om det finns nybyggda A-traktorer är dessa lika stora som vanliga bilar och även de ombyggda och kapade varianterna tar stor plats. De vinner dock med hästlängder när det gäller trafiksäkerheten. Man bör nog tänka efter noga innan man köper en mopedbil till sin tonåring. Låg krocksäkerhet i kombination med ovana att vistas i trafiken borde ge de flesta en tankeställare.

ashe