Bilen som hobby

Hur man tar hand om en bil

Oavsett om en bil är ny eller inte så måste man se till att vårda den med djup omsorg och rätt medel för att den ska hålla sig i så gott skick som möjligt så länge som möjligt. Det går alltså inte bara att ta fram tvål och vatten och sätt igång att skrubba utan det krävs allehanda rengöringsmedel och dukar, vax och tekniker för att göra din bil till den guldklimp den faktiskt kan bli. Här följer tips på hur man gör den vacker från insidan och utåt.

Utsidan

Bästa tidpunkt att rengöra sin bil är på våren. Gör du det på vintern och kör med den, blir den smutsig direkt, vilket är okej om du har den i garaget. Men i övrigt är det en vårstädning som behövs. Använd alltid speciella bilvårdsprodukter och ta aldrig de medel du använder till hemmet. De förstör lacken eller ger fläckar. En högtryckstvätt är den bästa metoden för att få bort all smuts som gömmer sig på irriterande ställen. Om bilen är ordentligt smutsig så bör du köra med ett avfettningsmedel som tar bort all ingrodd smuts från fälgar och lack. Både kallavfettning, mikroavfettning och alkaliska avfettningsmedel går bra men vad man ska använda beror på var och hur man tvättar bilen. Använd också en tandborste eller en diskborste på de mest oåtkomliga och ömtåliga delarna istället för högtryckstvätten. När du har tagit bort det värsta med vatten så är det dags för schampo och när du sedan spolat rent för att se att det inte kommer ny smuts så är det dags att skrapa bort överflödigt vatten med en skrapa för att få bort eventuell kalk.

Sedan är det dags att polera med en polermaskin för att sedan avsluta med en rejäl vaxning.

Insidan

Även insidan måste få sig en rejäl genomkörare då och då och har du läderklädsel, vilket många gamla bilar har, så måste du vara extra försiktig. Läder kan lätt blekas, få fläckar eller skrapas av vassa föremål. Det första är givetvis att dammsuga bilen och ta bort fläckar på bildörrar, ratt m.m. Men när det gäller bilsätena är det betydligt noggrannare man vill vara. Det finns speciell läderrengöring som du både tar bort fläckar och återger lädret sin gamla nyans. Det skyddar även lädret mot sprickor och gör det mjukt. Om du vill vara extra noggrann så ska du alltid undvika att sitta med bara ben eller bar överkropp i sätena då huden som kommer i kontakt med lädret, försämrar det. Ju nyare lädret är desto bättre förebygger du problem i framtiden men skulle du ha köpt en gammal bil kan du återställa lädret till en viss del. I andra fall får du klä om sätena.

ashe