Kända bilmodeller

BMW

En annan tysk jätte som har valt att inte ha sitt huvudkontor i Stuttgarts biltäta industriområde, är BMW. Med andra ord ligger det i München istället och idag äger företaget även de andra bilmärkena MINI och Rolls-Royce. BMW konkurrerar rejält med både Mercedes och Audi och anses som en av världens finaste bilar. Det fick sig även en rejäl kick när man använde sportmodeller som BMW Z8 och 750iL till James Bond-filmerna “Tomorrow Never Dies” och “The World is Not Enough” under 90-talet.

BFW blir BMW

Från början när företaget grundades 1926, hette man BFW som stod för Bayerische Flugzeug-Werke men det bytte sedan namn till Bayerischen Motoren-Werke och blev då BMW. Eftersom Tyskland led av nederlag i första världskriget så tvingades BMW till att sluta tillverka flygplansmotorer då övriga länder ansåg att Tyskland minsann inte skulle rusta upp sitt försvar. Så från 1919 så fokuserade man på bilmotorer istället och på den vägen är det…

Dock började man återinföra flygmotorer i fabrikerna redan 1928 men då hade man redan börjat som motorcykel-och biltillverkning och ville inte upphöra med det. BMW har också ett eget stall i F1 och produktionen av både bilar och motorer ökar stadigt.

ashe