Bilen som hobby

Radiostyrda bilar

Om du ännu inte har skaffat körkort eller om du helt enkelt är ett fan av bilar men inte har råd eller lust att prova på traditionell motorsport, så kan ett alternativ vara att tävla eller köra med radiostyrda bilar. När du hör detta kanske du onekligen tänker på barndomsminnen eller ungdomar som körde sina småbilar runt benen på folk. Men radiostyrda bilar är betydligt mer än så. Många vuxna fascineras av detta och det är en utbredd sport som visserligen heller inte är så billig som man kan tro.

Bilmodellerna och teknisk utformning

Med en radiostyrd modellbil så styrs fordonet, som ofta efterliknar den verkliga bilmodellen som man önskar, med en fjärrkontroll. Det betyder att du kan gå in på hyundai eller Porsche eller BMW och liknande för att se vilken modell som du kan tänkas köpa i betydligt mindre modell, för att sedan använda den till radiostyrning. Bilmodeller kan du hitta lite överallt på nätet och har du kontakter så går det även att finna ovanliga modeller.

I bilen sitter en mottagare som styrs av din hand via fjärrkontrollen. De flesta “radiobilar” är byggda på samma sätt, rent tekniskt. De har strömföring, batteribehållare, styrning, bromsar, servon och ett flertal fjädringskomponenter som kan se olika ut. De kan antingen vara tvåhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna. Storleken varierar men en vanlig storlek är skala 1:27, d.v.s. bilen är 27 gånger mindre än den verkliga modellen. Då talar vi om riktigt små bilar, men som är vanliga på många tävlingar. En annan skala är 1:8 och då är fordonen större, vilket kan kallas för monster trucks. Den största skalan är 1:5 vilken också har kallats giant scale, medan den minsta ligger runt 1:27.

Vad motorerna beträffar, så kan de vara elektriska eller förbränningsmotorer. De elektriska bilarna kan ha ett elektroniskt eller ett mekaniskt fartreglage för att styra varvtalen och fartkontrollen. För förbränningsmotorerna används en slags metanolblandning mellan 10-30 %. För att smörja motorn kan du använda särskilda oljor. Tvåtaktsmotorn är vanligast medan fyrtaktsmotorn är både större och dyrare.

De olika sporterna

Radiostyrda bilar innebär inte bara att knäppa på fjärrkontrollen och låta din bil gå några varv på en bana. Sporten innehåller flera olika genrer som man tävlar i. Off road, on road, rock crawling, RC drifting, drag racing och dirt track/dirt oval är de genrer som körs på banorna. Sporterna innefattar olika storlekar eller olika skalor på bilarna samtidigt som banorna varierar i terräng och svårighetsgrad. On road körs på asfalt medans off road körs på liknande BMX-banor med jord och grus. Rock crawling börjar bli den mest populära på grund av alla roliga men relativt svåra hinder som poppar upp på banan under tiden man kör. I övrigt försöker man efterlikna den vanliga motorsportens egenskaper och kännetecken så mycket som möjligt.

ashe