Historia och användingsområden

Köpa en begagnad bil

I dag finns det väldigt många olika bilar att välja mellan på marknaden. Man kan både köpa nya sådana, och begagnade varianter. Men vad är bra att ha koll på när man ska köpa en begagnad bil?

Var hittar man begagnade bilar?

Man kan hitta fina begagnade bilar hos återförsäljare. Det finns också begagnade bilar ute på annonser. Det kan dock vara klokt att tänka på att man i regel är mer skyddad som bilköpare när man köper bilen hos ett bilföretag än när man handlar av en privatperson.

Köpa skattebefriad bil

Att ha bil kostar en del pengar. Ett sätt att minska kostnaderna är att köpa ett skattefritt fordon och sådana finns det relativt många av. En bil blir skattebefriad när den är 30 år gammal och om man tar hand om sin bil kan den i regel hålla långt mer än så.

Om det är fel på bilen

Om man köper en bil av en bilhandlare har man vissa rättigheter som konsument om det visar sig vara fel på den. I regel får man någon form av garanti på bilen och om ett fel visar sig inom sex månader från köpet räknas felet i regel alltid som ursprungligt. Köper man bilen av en privatperson har man i stort sett inga möjligheter att få pengar tillbaka, eller att häva köpet.

Reparera äldre bilar

Något som allt fler har upptäckt är att det är dyrt att reparera nya bilar och det är i stort sett omöjligt att göra reparationerna på egen hand. När det gäller gamla bilar kan man ofta byta bromsar, glödlampor, styrleder och en hel del annat på egen hand om man är något händig.

Är äldre bilar säkra?

Det finns tester som visar att äldre bilar är farliga att åka i men så är inte alltid fallet. De har i regel inte samma krockkuddar som en modern bil, men det betyder inte att de måste vara farliga. Många äldre bilar tillverkades när den högsta hastigheten på motorvägen var 80 kilometer i timmen, och då råkade man helt enkelt inte ut för samma olycksrisker som i dag. Många gånger är de äldre bilarna säkra för förare och passagerare men de ger inte samma säkerhet till fotgängare och andra oskyddade trafikanter som körs på.

ashe