Bilen som hobby

Att ha bilsport som hobby

Om man själv inte vill meka med bilen på fritiden utan hellre vill köra dem som en tokstolle, så kan man ta en licens och ge sig in i motorsportens värld. Att tävla i olika bilsporter är både roligt och stimulerande och Sverige uppmuntrar faktiskt fler unga att ge sig in i motorsport. Det är Svenska Bilsportförbundet som ansvarar för all bilsport i landet och då svenskarna en gång var ett mycket bilintresserat folk som vann många tävlingar så försöker man komma dithän igen. Tyvärr har intresset för motorsport svalnat ganska mycket genom de senaste decennierna då andra nationer har knipit förstaplatserna i bl.a. Svenska Rallyt. Man har tappat en stor andel sponsorer och när SAAB inte längre finns med i bilden så har motorerna inte kunnat utvecklas som de borde ha gjort.

Några kända bilförare

Det finns dock några stora bilförare både genom tiderna och i dagsläget som har eller sätter Sverige på kartan. Johnnie Lindberg är en av dem som har vunnit förstaplatsen flera år i rad i dragracing i USA. På 70-talet var det Ronnie Peterson som kammade hem titlar i Formel 1 och en känd dam som har lyckats uppmuntra den kvinnliga befolkningen samtidigt som hon tog hem ett antal segrar i rally, var Evy Rosberg.

Olika bilsporter

När man tänker på bilsport så uppfattar hjärnan ofta Formel 1 eller rally som förstahandsval men det finns även ett stort antal andra bilsporter att bekanta sig närmare med. Dragrace som räknas som den snabbaste bilsporten körs med trimmade bilar, s.k. dragsters i olika klasser. Dragracing kan även omfatta motorcyklar och snöskoters. Folkrace är till för dig som gillar billiga bilsporter med mycket gemenskap och skoj. Det är lopp med gamla skrotbilar som är färdiga för bilkyrkogården och i slutändan av loppen kan du köpa bilarna för bara några tusenlappar om du vill. För dig som hellre vill öva bilsport inomhus och med större säkerhet, så är den virtuella bilsporten på stark frammarsch. Ofta börjar folk med den för att lära sig mekanik och teknik inför vidare lopp eller så har man det bara som en hobby. Det hålls även stora tävlingar i virtuell bilsport och dessa evenemang drar tusentals besökare och utövare varje år. En känd tävling är Virtuella Grand Prix men även NASCAR och Formel 1 håller virtuella tävlingar. Tro inte att detta är lek. Virtuell bilsport är på blodigt allvar det också.

ashe